Zlodeji kradnú bicykle a elektrobicykle najmä z verejných priestranstiev a spoločných pivníc

5 tipov ako ochrániť bicykel pred krádežou

  • Počet krádeží bicyklov a elektrobicyklov rapídne narastá.
  • Najčastejšie sú bicykle odcudzené zo spoločných priestorov a pivníc, ale aj z verejných cyklostojanov alebo priestorov.
  • Sú zlodeji, ktorí sa špecializujú najmä na novšie a drahšie horské bicykle či e-biky, ale sú hlavne skupiny, ktoré ukradnú všetky druhy a značky bez rozdielu hodnoty. Preto ani vaša mašina nie je v bezpečí.
  • Nepodceňujte tento stav a neponúkajte zlodejom ľahký zárobok na zlatom podnose.
  • Zabezpečenie, do ktorého investujete, je len zlomok hodnoty z bicykla alebo elektrického bicykla a dokáže ho efektívne ochrániť pred dlhoprstými.

V posledných rokoch je súpajúci trend cyklistiky a záujem ľudí o kúpu bicykla či elektrobicykla, a to z rôznych dôvodov. Cyklistika zažíva svoje najlepšie časy a ľudia objavili jej výhody a benefity.

ALE POZOR. So zvýšeným záujmom ľudí o cyklistiku však výrazne narastá aj počet krádeží. Ročne sa na Slovensku ukradnú stovky bicyklov.

Podľa štatistiky ukradnutých bicyklov je hlavnou sezónou cyklozlokrádeží obdobie od apríla až do októbra, pričom najviac sa ich ukradne počas dovolenkového obdobia od júla do konca augusta. Zlodeji majú v merítku hlavne drahšie horské bicykle a elektrobicykle, ktoré vedia následne predať za vyššiu cenu. Cena kvalitného horského bicykla či elektrobicykla sa totiž pohybuje až v tisícoch eur. Veľmi obľúbené značky sa kradnú často na objednávku.

Najjednoduchší spôsob ako ochrániť svojho miláčika pred zlodejmi, je myslieť na to vopred a zlodejom čo najviac sťažiť krádež kombinovanou viacprvkovou ochranou, ktorá stojí len zlomok ceny bicykla či elektrobicykla.

ako zabrániť krádeži bicyklu

Preto Vám prinášame 5 tipov ako oň neprísť.

Uskladňujte a odkladajte bicykel na bezpečnom mieste

Ideálne je, keď si viete bicykel bezpečne odložiť do zabezpečenej miestnosti alebo do priestoru, ktorý chránený pred vstupom cudzích osôb. Na verejných priestoroch zvoľte miesto, kde je zvýšený pohyb ľudí, najlepšie pod kamerovým dohľadom.

Najrizikovejšie je odložiť bicykel alebo elektrobicykel na odľahlom opustenom mieste. Prípadne do spoločných priestorov pivníc. Aj keď sú vchody do bytových domov čoraz viac chránené proti vniknutiu zlodejmi, tí ale čoraz viac používajú sofistikované a prepracované metódy ako sa dostať do priestorov, kde sú uskladnené bicykle.

Rozmýšľajte tiež nad tým, kde publikujete fotografie vášho bicykla, ako aj vaše obľúbené trasy so zastávkami na občerstvenie. Krádeže na objednávku fungujú prepracovane. Zlodeji si vytipujú jednotlivé mašiny na sociálnych sieťach v cyklistických skupinách a aplikáciach kde ľudia často pridávajú fotky, ale aj presné GPS záznamy z jednotlivých jázd, ktoré začínajú priamo z ich domu. Pre zlodeja je potom ľahké zistiť kde parkujete bicykel, ako často a v akom čase chodíte na výjazdy, aké sú vaše obľúbene trasy, kde sa zastavujete na pivko po ceste domov a podobne.

Kvalitný zámok

Zámok na bicykel sa dá kúpiť už za pár eur, ale pri ochrane bicykla ide len o kozmetický doplnok, ako o spôsob prevencie proti krádeži. Pri kúpe zámku si premyslite, či vám viac vyhovuje spôsob uzamykania na kľúč alebo na číselný kód. Kľúč môžete stratiť a číselný kód zabudnúť. No najspoľahlivejšie sú na klúčik. Najlacnejšie káblové a lankové zámky sú jednoduché, ľahké, ľahko prenosné a skladné. Ale pre zlodeja predstavuje prekážku, ktorú prekoná v priebehu niekoľkých sekúnd. V priemere trvá prerezať zámok brúskou cca 35 sekúnd a na prestrihnutie lacného zámku potrebuje 4 sekundy.

Bezpečnejšie sú reťazové oceľové či titánové zámky, skladacie zámky a „U“ zámky. Nevýhodou je ich vyššia cena, hmotnosť či horšia skladnosť. Aj tieto dokáže zlodej prekonať, ale potrebuje viac času a hluku. Preto je pre nich riskantné riešiť taký bike a riskovať, že ho chytia... to nechce žiadny zlodej. Preto keď už je v pivnici kde je viac bicyklov na výber, siahne radšej po tom, ktorý nie je uzamknutý alebo len pomocou jednoduchého zámku. Ideálne je preto kombinovať viaceré typy zámkov a chrániť rám aj kolesá bicykla.

kvalitný zámok-na bicykel proti krádeži

Vždy ho zamknite

Viem... je to otravné a nie vždy sa nám chce vyťahovať zámok a zamykať bicykel, ale aj keď si iba idete doplniť vodu, do potravín na rýchly nákup, alebo si potrebujete odskočiť na čerpacej stanici, nenechávajte bicykel nechránený, ak je to možné. Viete ako sa hovorí príležitosť robí zlodeja.

Registrujte svoj bicykel

Registrácia bicykla do databázy je dobrou prevenciou. Každý bicykel má svoje výrobné číslo a cieľom registrácie je snaha zabrániť rozpredaju ukradnutého bicykla alebo ho aspoň skomplikovať. V rámci európskych krajín fungujú rôzne databázy podporované aj štátnymi inštitúciami. Napríklad v Česku a na Slovensku sa môžete zaregistrovať do systému CEREK (Centrálny register bicyklov).

GPS zariadenia a poistenie proti krádeži

Ďalšiou kapitolou sú u zlodejov veľmi obľúbené elektrobicykle. V dnešnej dobe je už na trhu veľa sledovacích zariadení, ktoré sa dajú skyť do rôznych častí elektrobicykla alebo bicykla. Jedným z najpredávaneším u nás je GPS Tracker pre e-bicykle BIKE TRAX.

Miniatúrny GPS lokátor, ktorý sa spáruje s aplikáciou PowUnity Bike a inštaluje sa do motorového priestoru e-bicykla, vďaka čomu je pre zlodejov neviditeľný.

Pomocou GPS súradníc lokátor každých 10 sekúnd aktualizuje aktuálnu polohu, ktorú budete môcť sledovať v aplikácii v akejkoľvek GSM sieti vo viac ako 60 krajinách V prípade krádeže môžete pomocou aplikácie nasmerovať políciu priamo na váš e-bike.

Ďaľšie funkcie:

  • Bike Pass – do aplikácie si môžete nahrať všetky informácie a identifikačné údaje vášho elektrického bicykla, takže bude jednoduchšie identifikovať ho v prípade krádeže.
  • Denník trasy - automaticky zaznamenáva každú jazdu bez nutnosti manuálneho spúšťania.

Pretože kombinácia viacerých bezpečnostných prvkov je pre zlodeja nočná mora, odporúčame pridať si do balíčka ochrany aj poistenie elektrobicykla alebo bicykla, aj keď nie je na rozdiel od automobilu povinné. Pre niektorých cyklistov ale môže byť vhodným riešením. Dá sa spojiť s poistením proti úrazu. Pokiaľ potrebujete pomôcť, obráťte sa na nás a my Vám s radosťou vysvetlíme, akú ochranu bicykla poisťovňa požaduje, kde všade vám ho môžu ukradnúť, aby ste dostali peniaze a podobne.

Poistenie na mieru

Poisťovne ponúkajú aj rôzne kombinované produkty, ako poistenie domácnosti alebo cestovné poistenie s krytím bicykla, no zorientovať sa v tom chce ozaj veľa času a študovania preto Vám v našej predajni ponúkame produkt Poistenie na mieru cyklistom.

Toto poistenie preplatí krádež bicykla alebo elektrobicykla, a to kdekoľvek, nielen na adrese poistenia, ako je to v prípade poistenia domácnosti. „Poistenie bicykla preplatí krádež uzamknutého bicykla alebo elektrobicykla z parku, spred obchodu, z bytu či z pivnice, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí,“ Podmienkou poistného krytia je uzamknutie definovaným typom zámku o nejakú pevnú súčasť, napríklad pevný stojan na bicykle, plot či zábradlie, pričom je dôležité uzamknúť nielen rám, ale aj koleso bicykla. „Aktuálne akceptujeme ako určitú formu zabezpečenia bicykla namiesto definovaného typu zámku aj smart zariadenie s GPS spárované s aplikáciou v telefóne", uvádza poisťovňa.

Nový aj starší

Cyklisti si môžu poistiť nový bicykel priamo pri jeho kúpe u nás v predajni. Poistiť si je však možné aj starší bicykel, a to do veku 3 rokov. Ak ste si v minulosti bicykel zakúpili a nepoistili, neváhajte nás kontaktovať.

Môžete si však poistiť aj bicykel, ktorý ste zakúpili inde. Je potrebné priniesť záručný list, pokladničný doklad a bicykel.
S poistením bicykla získavate zadarmo aj výhodné asistenčné služby, ktoré vám pomôžu v nečakaných situáciách v rámci celej Európy. Asistenčné služby v prípade nehody zabezpečia odvoz cyklistu do zdravotníckeho zariadenia, odvoz do servisu bicyklov či jeho opravu po nehode.