Tipy ako si užiť jazdu na bicykli aj na jeseň

Leto sa síce pomaly, ale isto blíži ku koncu, teploty večer rýchlejšie klesajú, čo je znak, že k nám pomaly prichádza jeseň. Leto bolo bohaté na krásne slnečné dni, ktoré priali nadšencom cyklistiky a športu. Hoci sú na jeseň kratšie dni a počasie býva chladnejšie, to ešte nemúsi byť dôvod, prečo by sme mali už bicykel zazimovať a odložiť do pivnice či garáže.

Práve naopak! Cesta na bicykli na jeseň vás nabije pozitívnou energiou, podporí váš imunitný systém a získate aj pevnejšie zdravie a vyššiu odolnosť proti nachladnutiu a vírusom, ktoré trápia mnohých ľúdí v tomto ročnom období.

Už dávno cyklistika nie je len o klasických horských alebo cestných bicykloch, na Slovensku sú stále viac a viac populárne aj elektrobicykle pre seniorov, vďaka ktorým si tento úžasný šport a pobyt v prírode vychutnajú aj tí skôr narodení.

Jeseň je, aj vďaka krásne sfarbenými listami stromov, ktoré vytvárajú magické, ukľudnujúce prostredie, jedno z najkrajších ročných období a aj vďaka tipom od chcemebike.sk si ju užijete na bicykli naplno.

Kvalitné cyklistické oblečenie

Chladnejšie počasie spolu s neočakávaným náhlym dažďom nepoteší žiadneho cyklistu a je dôležité ostať v teple a suchu. Určite sa treba na jeseň vhodne obliecť, najmä pri rýchlejších jazdách dolu kopcom pocítite väčší chlad a pokiaľ ste sa predtým zapotili, ofúkne vás a na bicykel môžete na pár dní zabudnúť.

Netreba to však s oblečením preháňať, na jesen pohodlne stačia 2 vrstvy funkčného cyklistického oblečenia. V našom eshope vám ponúkame lacné cyklistické oblečenie, z ktorého si určite vyberie celá rodina a zahreje vás aj v chladnejšom počasí. Aby vás nič neprekvapilo, vezmite si do batoha alebo brašne aj náhradné suché oblečenie alebo nepremokavú bundu, ktorá vás ochráni pred dažďom.

Cyklistické bundy

Základom každého cyklistu na jeseň sú, okrem funkčného spodného oblečenia, aj cyklistické bundy. Kvalitnejšie bundy spoznáte vďaka tomu, že sú okrem vetru- a vodeodolná aj priedušné, takže dovolia vášmu telu počas bicyklovania dýchať, čo oceníte najmä pri nárocných jazdách do kopca.

Na trhu nájdete aj teplejšie varianty búnd, ktoré vám poslúžia aj na teplejšie zimy, keď vonku ešte nie je úplný mráz. Do cyklo bundy sa určite oplatí investovať, predídete tak prípadnej chorobe a prechladnutiu.

Cyklistické vesty

V príchodom jesene prichádzajú aj kratšie dni a pokiaľ radi chodíte do prírody na dlhšie výlety, alebo chodíte do roboty za tmy, určite nezabúdajte mať na cyklo oblečení reflexné prvky. Vďaka reflexnému materiálu vás môže okoloidúce vozidlo zbadať z vzdialenosti až dvesto metrov, čo je dostatočne dlhá doba, aby mohol vhodne zareagovať a vám sa nič nestalo.

Ba čo viac, cyklistické vesty sú tzv. medzistupeň v chladnejšom počasí, primárne určenie majú ako tepelná izolácia, ďaľšia vrstva v ešte nie moc chladných podmienkach, a zároveň sa dá použiť aj ako reflexná vrstva na bundu k nohaviciam. Existujú dva druhy - obtiahnuté a MTB, ktoré sú voľné a chránia pred chladom aj vodou.

Cyklistické nohavice

Okrem bundy na jeseň oceníte aj dlhé nohavice na bicykel. Mnoho ľudí má k nim predsudky, avšak cyklistické nohavice, okrem toho, že sú aerodynamické, plnia svojú hlavnú úlohu – a to ochrániť vás pred chladom. Navyše, vložka či výplň v cyklo nohaviciach vás ochráni pred bolesťou a odreninami od sedla, vďaka čomu budete môcť jazdiť aj dlhé hodiny.

Dajte si však pozor na veľmi lacné cyklo nohavice, tie majú väčšinou túto vložku dosť nekvalitnú, čo vás v konečnom dôsledku veľmi neochráni.

Nezabúdajte ani na nohy

Nohy musia ostať v suchu. To platí aj pre cyklistiku. Či už používate pri bicyklovaní sa klasickú obuv alebo mtb či cestné tretry, cyklistické návleky na nohy zaručia, že vaše nohy budú v suchu a teple aj počas jesene.

Cyklistické doplnky

So zmenou počasia prichádzajú aj iné podmienky na cestách v meste alebo na kopcoch. Tomu treba prispôsobiť aj váš bicykel a vystrojiť ho dodatočnými cyklistickými doplnkami, po ktorých by sme v lete možno nesiahli.

Svetlá na bicykel

Jazda za šera, či za tmy býva dosť riskantná. Okrem už vyššie spomenutých reflexných prvkov, vybavte svoje bicykle alebo elektrobicykle aj svetlami na bicykel. Jazda na bicykli bez svetiel alebo odraziek patria medzi najčastejšie chyby cyklistov. Nám na bicykli sa síce môže zdať, že je ešte vidno, avšak v aute panujú iné podmienky, šofér musí dávať pozor na mnoho okolitých vecí na ceste a ľahko môže dôsť k tomu najhoršiemu.

Navyše, cyklistom zo zákona plynie povinnosť mať svetlá na bicykel - takže za ich neprítomnosť vám hrozí pokuta - a to biele vpredu a červené vzadu. Ideálne sú tzv. blikačky, ktoré zaistia, že si vás šofér naozaj všimne.

Okrem toho, v poslednej dobe adrenalínoví nadšenci obľubujú aj nočné výjazdy do kopcov, tu doporučujeme klasických svetiel aj prilby na bicykel s dodatočným svetlom, použitie špeciálnych svetiel so zvýšenou svietivosťou zaručia dobrú viditeľnosť aj v najnáročnejších podmienkach.

Plášte na bicykel

Tak ako aj vaše auto, aj svojho dvojkolesového tátoša by ste mali prezúvať so zmenami podmienok. Cestných cyklistov častokrát potrápi veľké množstvo vody a lístia na cestách, či chodníkoch, jazdcov v horách zas väčšie blato. Vyberte si preto kvalitné plášte na bicykel, na jeseň sú vhodnejšie plášte s lepším gripom, vďaka ktorým budete mať lepšiu stabilitu a ovládanie vášho bicykla alebo elektrobicykla a ani dážď vám neurobí väčšie ťažkosti.

Blatníky na bicykel

Hoci toto príslušenstvo nie je veľmi obľúbené medzi cyklistami, blatníky na bicykel zaručene oceníte počas upršaných a mokrých dní, kedy sa mlákam jednoducho nevyhnete. Na výber máte kratšie i dlhšie blatníky, ktoré si ľahko namontujete i sami.

Servis bicykla

V neposlednom rade, tak ako pripravujete bicykel na letnú sezónu, nemali by ste zabudnúť skontrolovať váš bicykel ani na jeseň. Tipy a rady o servise nájdete v našom blogu, alebo navštívte náš servis bicyklov v Prievidzi, kde sa naši skúsení servisáci postarajú o váš bicykel, elektrobicykel i BMX – skontrolujeme všetko od nastavenia a funkčnosti bŕzd, stredových častí, kľúk, prevodov, reťaze a mnoho iného a vami zakúpené cyklo doplnky vám radi namontujeme na váš stroj.