Ako pripraviť bicykel na letnú sezónu

Poznáte to, jar sa pomaly blíži, teploty stúpajú a slnečné lúče vykúkajú spoza mrakov - ideálny čas oprášiť bicykel a vybrať sa na potulky v prírode. Avšak ako aj vaše auto, tak aj bicykel si po zime zaslúži náležitý servis pred prvou jarnou jazdou, pretože sa vám to môže vypomstiť na cestách. 

Miera náročnosti servisu bicykla na novú sezónu vo veľkom závisí od toho, v akom stave ste ho odložili v predchádzajúcom roku. Drvivá väčšina z nás ho totiž len tak odloží do garáže či pivnice a spomenie si naň až keď začína byť vonku pekne, častokrát je špinavý alebo dokonca zablatený od jesene. Pokiaľ sa teda o bicykel postaráte na konci sezóny, o to menej práce budete mať v novom roku. Myslite na to, že čistý bicykel predlžuje životnosť všetkých jeho súčiastok

Na čo myslieť ešte pred servisom

Pivnice sú často terčom zlodejov, ktorí vyhľadávajú nezabezpečené bicykle, ktoré potom jednoducho predajú v bazároch. Nenechajte tak ani váš bicykel nezabezpečený a vyberte si kvalitný zámok na bicykel, ktorý predstavuje najlepšiu prekážku proti odcudzeniu. Prípadne môžete využiť našu službu poistenie bicykla, ktoré vás kryje proti krádeži aj vonku a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Ak ste sa nestali neželaným terčom zlodejov, môžme pristúpiť k samotnej oprave generálke bicykla. Pred každým servisom je dobré bicykel umyť, či už od zaschnutej špiny alebo prachu, a to handrou a handričkou. Na očistenie ťažšie dostupných miest je vhodné použiť kefky a nadstavce, ktoré nájdete aj v našom eshope.

Čo treba skontrolovať:

Funkčnosť a opotrebovanie bŕzd

Brzdy patria jednoznačne k najdôležitejším súťastiam každého bicykla a od ich funkčnosti závisí vaša bezpečnosť, je teda potrebné skontrolovať ich funkčnosť a opotrebovanie. Opotrebovanie brzdových gumičiek alebo platničiek možno vidieť už na prvý pohľad, takisto často aj počuť. Aby sa nestalo, že stratíte nad svojím bicyklom kontrolu v tom najnevhodnejšom čase, opotrebované súčiastky by sa mali včas vymeniť a samozrejme dobre nastaviť.

Funkčnosť bŕzd skontrolujte pri pomalej jazdy stlačením páčok a pribrzdením, ak budete počuť pukanie, vyberte sa do servisu a vymeňte tieto brzdy.

Dôležitá je taktiež návratnosť brdových pák, ak sú veľmi pomalé, bude potrebné premazať lanká a bovdeny, ak ani to nepomôže, budete ich musieť pravdepodobne kompletne vymeniť. Skontrolujte aj, či na brzdových lankách nie je zaschnuté mazivo, to môžete očistiť obyčajnou handričkou.

Kolesá

Ak nemáte bicykel zavesený na stene, ale stál celú zimu na jednomm mieste, pravdepodobne budú duše bicykla mäkké a bude treba ich dofúkať pumpou alebo kompresorom. Avšak neprežeňte to, pneumatiky by nemali byť tvrdé ako kameň. Doporučené hodnoty bývajú uvedené na boku plášťa alebo na krabičke. Výdy je dobé mať po ruke súpravu na lepenie defektov, prípadne jednú dušu navyše, s ktorou je výmena na cestách jednoduchšia. Pokiaľ máte bezdušový systém, doplňte tesniaci tmel.

Ak sú plášte popraskané, potrhané alebo už prakticky nemajú žiadny dezén v prípade horských bicyklov, je lepšie investovať do nových, znížite tak riziko defektu.

Takisto skontrolujte, či sú kolesá správne vycentrované a nemajú osmičku, špice napnuté a či ich máte všetky, či osky kolies nevŕzgajú a nie sú uvoľnené, skontrolujte ráfiky.

Reťaze

Mechanizmus reťazí prešiel obmenou počas minulých rokov a veľmi sa zlepšil, no môže sa vám niekedy stať, že sa vám zadrhne alebo dokonca spadne, preto je vhodné ju obšas premazať. Pred samotným premazaním je však potrebné odtrániť staré vrstvy maziva, najlepšie profesionálnym cyklistickým čističom a kefkou, prípadne handričkou, pre zanietenejších cyklistou nájdete na trhu aj práčku, ktorou reťaz doslova preperiete.

Potom už stačí reťaz nechať vysušiť a znovu namazať sprejom na reťaze alebo iným prípravkom na to určeným. Pri spreji ale dbajte na to, aby ste náhodou nezasiahli aj brzdy, lanká alebo ráfiky. Stav reťaze následne skontrolujete mierkou, či nie je reťaz veľmi vytiahnutá.

Ak však máte reťaz príliš opotrebovanú,natiahnutú, je lepšie ju kompletne vymeniť, pretože vám môže spôsobiť vačšie a drahšie škody ako kúpa novej reťaze.

servis bicyklov Prievidza

Vidlica

Utrite ju suchou handrou, aby ste odstránili nečistoky, gumené tesnenie premažte silikónovým olejom, prebytočný olej zotrite. U vzduchových vidlíc alebo tlmičov skontrolujte tlak, prípadne dofúknite podľa vašej aktualnej váhy.

Dotiahnite spoje

 Povolené matice a spoje na bicykli môže spôsobiť nepríjemné nehody počas jazdy, preto nezabudnite skontrolovať matice upevnenie riadidiel do vidlice, osky pedálov, ale aj skrutky na predstavci, sedlovke, pedáloch či na sedle.

Lanká a bowdeny

Pre správne fungovanie bŕzd a prehadzovačiek je dôležité mať lanká a bovdeny v poriadku, lanká sa pohybujú v bowdenoch, v ktorých by pritom mali prechádzať hladko. Preto je dobré lanká vytiahnúť, premazať olejom a vrátiť naspäť do bovdena.

Ak pri tomto premazaní zistíte, že sa vám vplyvom času (každé 2-3 roky) lanká rozstrapkali, je potrebné ich vymeniť, riskujete ich pretrhnutie počas jazdy. A najmä v prípade brzdových laniek riskujete vážne zranenia.

Iné časti bicykla 

Okrem mazania brzdových laniek a reťazí by sa nemalo zabúdať ani na iné časti bicykla, čím zabezpečíte ich živosnosť a vačšiu efektivitu. Vďaka mazivu taktiež znížite hromadenie špiny a iných nečistôt, čím zvýšite výkon týchto pohyblivých častí. Premažte osky pedálov, pohyblivé časti prehadzovačky aj otočný bod brzdovej páky.

Ak chcete, aby aj váš bicykel bol bezpečný a slúžil vám čo najdlhšie, nechajte jeho servis na profesionálov. Naša oprava bicyklov v Prievidzi je vám k dispozícii počas aj mimo sezóny, môžete si vybrať zo servisných balíčkov, kde je garancia na komplet dokončenie servisu do 48 hodín aj počas najväčšej sezónu a tiež vyriešime akýkoľvek iný problém s vašim bicyklom alebo elektrobicyklom.

Zverte svoju mašinu do rúk profesionálov a predĺžte jeho životnosť aj o niekoľko rokov.