Inteligentný pohon Bosch Smart System 2022

BUDÚCNOSŤ PRICHÁDZA DNES - INTELIGENTNÝ POHON BOSCH SMART SYSTEM 2022

Bosch oznámil nový motorový systém založený na renomovanom pohone Performance Line CX. Nový „Bosch Smart System 2022“ prichádza s obrovskou kapacitou batérie, prispôsobiteľnými režimami podpory, inteligentnými sieťami, ako aj novými displejmi a diaľkovými ovládačmi.

S novým systémom pohonu firma Bosch jasne reaguje na silnú konkurenciu extrémne výkonného motora Shimano EP8. Otázkou je, či budú dostupné aj možnosti tuningu pre nový Bosch Smart System.

Motor Bosch Performance Line CX

Motor Bosch Performance Line CX

Motor Bosch Performance Line CX bol dlho považovaný za absolútnu vlajkovú loď v oblasti pohonov pre MTB E-bicykle, a preto ho montovali mnohí výrobcovia. V roku 2020 však Shimano prinieslo na trh pohon s motorom EP8, ktorý sa mal stať vážnou konkurenciou pre Bosch. S krútiacim momentom 85 Nm bol EP8 rovnako výkonný ako Performance Line CX, no zároveň o niečo ľahší. Vďaka jeho výhodám teraz nový pohon EP8 používa stále viac výrobcov a zároveň motor Bosch Performance Line CX pomaly, ale isto strácal svoje dominantné postavenie.

Bosch Performance Line CX Smart System 2022: Bosch Gen5 2022 by mal poraziť Shimano EP-8

Teraz však Bosch zareagoval: Na tlačovej konferencii koncom augusta 2021, na predpremiére veľtrhu Eurobike vo Friedrichshafene, Bosch predstavil svoju víziu inteligentného systému pohonu e-bike budúcnosti – spomínaný „Bosch Smart System“. Hardvér systému stále vychádza z osvedčeného disku Performance Line CX. Zmien je v tomto smere málo – okrem výkonnejšej batérie. Namiesto toho inovácie primárne ovplyvňujú softvér, s osobitným zameraním na inteligentné siete. Úplne nová je aj infraštruktúra jednotlivých komponentov pohonu.

Bosch Performance Line CX Smart System 2022

Prvé nielen pánske elektrobicykle s novým systémom Bosch Smart už boli ohlásené na rok 2022, a tieto elektrobicykle na predaj od značky Lapierre máme pre sezónu 2022 v ponuke aj u nás a už teraz prebieha možnosť predobjednávky nakoľko záujem je veľký a všetky ukazovateľe nasvedčujú tomu, že dopyt bude enormný.

Novinky Bosch Performance Line CX Smart System 2022

Pokiaľ ide o hardvér, elektrický pohon a prevodovka zostali takmer nezmenené - na druhej strane ostatné systémové komponenty, ako sú displeje a diaľkové ovládače, sú úplne novým vývojom. To platí aj pre položky, ako sú konektory a káblové zväzky.

V prípade Bosch Gen5 môžme teda absolútne oprávnené hovoriť o úplne novom systéme Performance Line CX, hoci mnohé relevantné hardvérové ​​komponenty zostali takmer nezmenené – motor má stále 85 Nm. Namiesto toho Bosch hovorí, že s novým systémom konečne vstupuje do „inteligentnej éry“.

Mimochodom, starý systém pohonu Bosch by nemal byť kompatibilný s novými komponentmi – staré systémy tiež nebude možné aktualizovať.

Batéria PowerTube 750 – batéria Bosch pre e-bike 750 watt

Je tu však skutočná inovácia z hľadiska hardvéru - Nový Performance Line CX System 2022 (Bosch Gen5) je vybavený pôsobivou integrovanou batériou „PowerTube 750“ – so 750 Wh najvýkonnejšou batériou pre elektrobicykle, akú má Bosch doteraz vo svojom portfóliu. V porovnaní s najväčšou predchádzajúcou „PowerTube 625“ (625 Wh) to znamená zvýšenie kapacity približne o 20 %. Nový PowerTube 750 s hmotnosťou 4,38 kg je však aj okolo 20 % ťažší a tiež o pár centimetrov väčší – to by mohol byť pre niektorých výrobcov problém.

Na oplátku by sa nová batéria mala dať integrovať hlbšie do bicyklov, čo by malo poskytnúť lepšie ťažisko. To však tiež znamená, že výrobcovia budú musieť v budúcnosti vyvinúť nové rámy

Bosch Performance Line CX 2022 – Nová aplikácia eBike Flow

Aplikácia eBike Flow bude v roku 2022 novým riadiacim centrom pre pohony elektrických bicyklov Bosch. Novinkou je, že po prvýkrát môžete pomocou aplikácie ovplyvňovať výkon motora - aby som bol presný, lineárne úrovne pohonu sa dajú nastaviť (nedajú sa ovplyvniť iba dva dynamicko-progresívne režimy Tour + a E-MTB) - dynamická, dá sa nastaviť maximálny krútiaci moment, sila opory a maximálne podporované otáčky (samozrejme len v rámci povolení podľa zákona ).

Okrem toho by tam malo byť niekoľko užitočných drobností:

  • predpoveď počasia na najbližších 5 hodín
  • automaticky zaznamenávané jazdy (údaje by sa mali dať preniesť aj do iných aplikácií)
  • správy o premávke sa zobrazujú v reálnom čase a mali by sa dať použiť aj pri planovaní trasy výjatdui
  • možné je aj prepojenie s monitorom srdcového tepu

Aktualizácie softvéru budú možné aj prostredníctvom aplikácie – v budúcnosti tak nebudete musieť zakaždým chodiť k predajcovi. Aplikácia sa má neustále vyvíjať a vybavovať ďalšími funkciami.

Nové LED diaľkové ovládanie

Niečo sa zmenilo aj na ovládacej jednotke - nové, krásne, kompaktné LED diaľkové ovládanie má v podstate rovnaké funkcie ako predchádzajúci model, no bolo ergonomicky prispôsobené a teraz by sa malo ešte jednoduchšie používať. S malými LED diódami, ktoré ukazujú zostávajúcu energiu batérie, diaľkové ovládanie rozhodne vyzerá skvele. Tu by ste mali byť schopní prečítať najdôležitejšie informácie rýchlym pohľadom kútikom oka (úroveň nabitia batérie a úroveň podpory). 

Nové LED diaľkové ovládanie na elektrobicykel

Novinkou je, že LED diaľkové ovládanie je teraz tiež „mozgom“ systému a zároveň funguje ako „inteligentné“ rozhranie.

Nový Kiox displej na e-biku Bosch 2022

Nový Kiox 300 už nemá ovládacie tlačidlá, vďaka čomu pôsobí veľmi prehľadne. Za zmienku stojí mimoriadne praktické zobrazenie zostávajúceho dojazdu pre všetky jazdné režimy. Paleta funkcií nebola výrazne rozšírená – po novom je tu však možnosť vykonávať bezdrôtové aktualizácie. Takže ste ešte lepšie vybavení pre digitálnu budúcnosť. Vo všeobecnosti je Kiox 300 dosť podobný známemu Kioxu. Zaujímavý je nový držiak displeja, ktorý umožňuje jeho pripevnenie na rôzne pozície na riadidlách.

A čo možnosti tuningu Bosch Gen5?

Keďže nový Bosch Smart System je teraz možné ovládať aj cez aplikáciu, prirodzene vyvstáva otázka, či bude v budúcnosti možné aj tuning elektrobicyklov Bosch cez aplikáciu? Vlastná aplikácia eBike Flow od spoločnosti Bosch už v skutočnosti ponúka rôzne možnosti optimalizácie, napr. parametre motora je možné do určitej miery upraviť a dokonca je tu možnosť individuálneho nastavenia maximálnej podporovanej rýchlosti – samozrejme však len na hodnoty nižšie alebo vyššie. do 25 km/h. Samozrejme, okamžite vás napadne možnosť zvýšiť maximálnu podporu motora na hodnoty nad 25 km/h a tým odblokovanie elektrobicykla pomocou externých aplikácií – inými slovami, zrýchliť e-bike.

Podľa našich odborníkov existujú prvé náznaky tejto možnosti, ale zatiaľ nie je možné spoľahlivo odpovedať, či to bude možné alebo nie. Práve naopak, skepsa je tu namieste, ladenie Bosch cez aplikáciu zatiaľ asi nebude možné. Ale kto vie… Ak by Bosch umožnil ladenie e-bikov cez aplikáciu, mali by naraziť na otvorený nôž normy DIN 15194 …

Motor Bosch pre elektrobicykle

Ďalšou dôležitou otázkou pre nás úpravcov elektrobicyklov je, samozrejme, či predchádzajúce tuningové nástroje pre elektrobicykle Bosch budú fungovať aj s novým smart systémom? Je to možné, ale určite budete potrebovať nové konektory. To nevyhnutne vedie k úplne novým modulom (čipom).

Faktom je, že momentálne neexistuje žiadna úprava pre nový inteligentný systém Bosch Performance Line CX (Bosch Gen5), ale systém je tiež úplne nový. Akonáhle budú vhodné možnosti ladenia, budeme vás samozrejme ihneď informovať. Sme samozrejme v úzkom kontakte s poprednými tuningovými tímami ako RedPed, VOLspeed, Badass, Speedbox alebo PearTune a zaručíme vám ten najlepší servis bicyklov v Prievidzi.

Tešíme sa, čo prinesie budúcnosť!