Základná údržba odpruženia na bicykli

Odpruženie patrí k jedným z najdrahších komponentov bicykla, a preto je dôležité sa oň starať, aby sme jeho životnosť čo najviac predĺžili.

Ceny odpružených vidlíc a tlmičov sa pohybujú od pár stoviek a často presahujú aj hranicu tisíc eur, zanedbanie starostlivosti vás tak môže vyjsť naozaj draho.

Najväčší ,,nepriatelia” odpruženia

Podobne ako ložiská a iné pohyblivé časti, ani tlmiče a vidlice na bicykel sa nemajú v láske s vodou, blatom, hlinou a inými nečistotami. Ak sa čiastočky hliny, či blata dostanú do gufier, kde sa zmiešajú s olejom a vazelínou, pôsobia ako brúsna pasta, ktorá môže vaše odpruženie natrvalo poškodiť.

Základná údržba odpruženia

Základná údržba odpruženia na bicykli

Po každej jazde je dôležité nečistoty z okolia gufier a vnútorných nôh dôkladne utrieť čistou handrou. Mnohí bikeri zvyknú následne použiť mnohé doplnky na bicykel, ako napríklad silikónový sprej na vytiahnutie nečistôt v guferách a premazanie, osobne však tento spôsob neodporúčame!

Časté používanie takýchto sprejov môže mať za následok vyplavenie vazelíny z gufier a následné poškodenie klzných plôch.

Oveľa lepším a efektívnejším variantom je použitie mazacieho oleja priamo určeného pre odpruženie. Naneste malé množstvo oleja priamo na vnútorné nohy vidlice, či piestnicu tlmiča a následne niekoľkokrát prepružte. Zvyšný olej utrite, aby sa zamedzilo zachyteniu ďalších nečistôt. Takýmto spôsobom viete výrazne predĺžiť životnosť gufier.

Znížená citlivosť vidlice?

Ak sa vám zdá, že vaša vidlica stratila citlivosť na začiatku zdvihu a premazanie gufier nepomohlo, tak príčinou môže byť vzduch uniknutý do vonkajších nôh vidlice.

Riešenie tohto problému je veľmi jednoduché a zaberie vám asi minútu. Stačí, ak si vezmete úzku plastovú elektrikársku pásku a opatrne ju zasuniete do gufera, stačí pár cm. Pravdepodobne budete počuť krátke zasyčanie, potom pásku vyberte a zopakujte na druhej vnútornej nohe.

Základná údržba vidlice na bicykel

Na zabezpečenie čo najdlhšej životnosti odpruženia je dôležité dodržiavať servisné intervaly stanovené výrobcom – napr. pri vidliciach RockShox by sa mal servis spodných nôh vykonávať každých 50 najazdených hodín a celkový servis bicykla každých 200 hodín.

Ak si neviete rady s vašim bicyklom alebo potrebujete väčší servis, obráťte sa na našu službu servis bicyklov v Prievidzi.