Prémiový e-bike vs. lacná šunka

Pri kúpe elektrobicykla sa často rozhodujeme podľa ceny. Niekedy hľadáme konkrétny e-bike podľa parametrov a inokedy hľadáme najlepší pomer výkon vs cena. Lacný elektrobicykel ale môže narobiť viac starostí, ako by ste čakali.

Ako vybrať vhodný elektrobicykel?

Pomoci pri výbere nikdy nie je dosť. Veď cena kvalitného elektrobicykla sa bežne pohybuje na úrovni jazdeného vozidla. Je nám jasné, že na trhu je množstvo značiek a modelov, ktorých každým rokom pribúda a vy sa nemusíte orientovať vo všetkých názvoch, či hodnotách. Aj preto sme tu pre vás, aby sme vám ako odborníci tento proces uľahčili a spolu vybrali ten najvhodnejší prémiový elektrobicykel presne pre vás.

Na začiatok si musíme zodpovedať zopár otázok, ktoré budú kľúčové pri našom výbere. Nie sme klasická výdajňa bicyklov, preto dôkladne počúvame potreby zákazníka analyzujeme a navrhneme najlepšiu možnosť. Do úvahy sa berie niekoľko aspektov, ktoré nám na konci dajú presný výstup. Držíme sa hesla NIKDY nepredať zákazníkovi nevhodný elektrobicykel, aj keby ho akokoľvek chcel, a to z jedného jediného dôvodu - vaša spokojnosť je naša priorita. To je presne to, čo dáva nášmu podnikaniu zmysel - robiť ludí štastnými.

Na čo sa sústrediť pri porovnávaní elektrobicyklov?

ako vybrať elektrobicykel?

Otázka na začiatok znie, či hľadáte kvalitu alebo dobrú cenu, určite si budete pri výbere zohľadňovať niekoľko faktorov. Na čo by ste sa mali sústrediť pri prémiových športových produktoch a lacných e-bikoch?

V prvom rade si musíte ujasniť na aký účel budete elektrobicykel využívať a koľko chcete jazdiť. Možno si poviete, že na bicykli veľa nejazdíte, ale to sa pri elektrobicykli radikálne zmení. Pokiaľ raz sadnete do sedla e-biku, pohltí vás zavislosť na nových zážitkoch, závislosť na spoznávaní nových miest a vrcholov, už sa nebude motať len okolo kopcov, ale zamierite si to rovno na vrchol!

A tu je dôležitá vec číslo 1, a to je motor. Veľký dôraz treba klásť na správny výber pohonnej jednotky. Na trhu sú viacerí výrobcovia a čím ďalej ich bude viac. Najviac zastúpení výrobcovia motorov sú YAMAHA, BOSCH, BAFANG, SHIMANO. Existuje ešte niekoľko výrobcov, ale tí sú pomerne málo zastúpení v predajných modeloch. Osobne sme vyskúšali nespočetné množstvo modelov od rôznych výrobcov, preto máme celkový a reálny prehľad o správaní sa pohonných jednotiek v reálnom, často ťažkom teréne.

Pokiaľ bývate v regióne s hornatými oblasťami a plánujete využivať elektrobicykel, na rekreačné účely alebo športovú jazdu a na dochádzanie do práce, do obchodu a podobne, určite by som siahol bez milosti po najsilnejších motoroch na trhu, ktoré sú uložené v ráme a nie v náboji kolesa. A to z jediného dôvodu - budete jazdiť viac, častejšie, náročnejší terén, tam, kde by ste si s klasickým bicyklom ani netrúfli.

Výber batérie elektrobicykla

Ďalším dôležitým faktorom pri výbere je batéria do elektrobicykla. Veľa zákazníkov sa pýta aká veľká batéria je v tom-danom modeli a koľko vydrží. Tu sa dostávame do takej čiernej diery, kde sa začína šíriť medzi e-bikermi neduh, takzvaný "kto ho má väčšieho". Podľa nás veľkosť batérie nie je až tak rozhodujúca, pokiaľ sa nechystáte prejsť Slovenskom naprieč na jedno nabitie.

Treba si uvedomiť, že čím má batéria väčšiu kapacitu, tým musí obsahovať viac článkov, a tým sa samozrejme zvačšuje aj váha takého elektrobicykla, ktorá už aj tak je dosť vysoká a má priamy vplyv na reálny dojazd. S vývojom a inováciami prichádzajú na trh motory, ktoré sú lepšie vyladené, majú ľahší chod a spotrebujú menej energie, tým pádom zvyšujú reálny dojazd. Reálny dojazd je závislý na rôznych faktoroch.

Elektrobicykel má obrovskú výhodu, že pre vyšší dojazd je vhodné si správne trasu naplánovať. Pokiaľ sa chystáte na rodinný výlet a nie ste pravidelný cyklista, dojazd okolo 50 km v zmiešanom teréne bude pre vás postačujúci. To dokáže splniť batéria o veľkosti 500Wh s úplným prehľadom. Dnes už sú natoľko rozšírené celoodpružené elektrobicykle, že v žiadnej reštaurácii po vašej cykloceste vám neodmietnu dať dobiť váš elektrobicykel, kým si doplníte energiu a môžete valiť ďalej.

Výber motora elektrobicykla

ako vybrať e-bike,  kúpa

Veľmi, ale veľmi dôležité je spojenie dobre vyladeného motora s batériou výrobcu. Preto treba zvoliť výrobcu, ktorý má skúsenosti a históriu nie len s predajom, ale aj s vývojom. Toto je kameň úrazu pri lacných elektrobicykloch, ktoré sú postavené z rôznych poskupovaných dielov a osadené na rámoch z Číny. Častokrát im chýba technická podpora, školenia v servisoch, absencia diagnostiky, nemožnosť dodať náhradné diely na bicykel, a tak sa vám stane, že v sezóne zostanete kľudne aj mesiac bez elektrobicykla, zatiaľ čo vaši priatelia si budú užívať parádne chvíle v sedle kvalitného e-biku.

Výbava elektrobicykla

V ďalšom neposlednom rade je dôležitá výbava elektrobicykla. Pokiaľ sa v tom neorientujete, alebo si nie ste istý, naši zamestnanci v predajni Chcemebike vás budú veľmi radi sprevádzať kúpou kvalitného elektrobicykla a výbavy.

Kvalita komponentov

Pri e-bikoch sú na komponenty na bicykel, ako sú radenie, reťaze, kazety a brzdy vyvíjané omnoho vačšie sily ako pri klasických bicykloch, preto aj tuhosť a kvalita jednotlivych komponentov musí tomu zodpovedať. Žiaľ, mnoho výrobcov a predajcov nasleduje trend zamerať sa na zákazníka, ktorý ide po cene a osadí alebo predá elektrobicykel na úplne základnej sade radenia alebo brzdách, len aby ponúkol cenu, pretože v dnešnej dobe sa z e-biku stáva sociálny status ako bolo kedysi auto. Ten, kto ho má, je na ulici najvačší frajer. Čo už na tom, že to nebrzdí poriadne z kopca a do kopca neradí ako má. Lacný elektrobicykel je ako vegetariánska slanina - proste toto spojenie nejde dohromady vzhľadom na fyziku a technickú náročnosť.

Obráťte sa na odborníkov

Preto pokiaľ si plánujete kúpiť prémiový elektrobicykel, radi vám pomôžeme pri výbere, s radosťou budeme počúvať vaše potreby a plány, pretože nepredávame cenu, ale predávame zážitky, emócie a zdravý životný štýl. Neváhajte nás kontaktovať kedykoľkovek na www.chcemebike.sk, tel. 0915332666 alebo nám prídite porozprávať o vaších predstavách osobne do nášho servisu, kde vám okrem iného ponúkame aj opravu bicyklov v Prievidzi na adrese Kláštorná 1, Prievidza.

Tešíme sa na vás.