Delenie športových slnečných okuliarov

Športové okuliare sú užitočným a potrebným doplnkom pre mnoho ľudí, ktorí radi športujú v prírode alebo vonku. Okuliare sú zložené z viacerých dielov, prevažne z rámu a šošoviek. Šošovky sú často najdôležitejšou súčasťou okuliarov, pretože určujú, ako dobre vidíte a poskytujú potrebnú ochranu pre vaše oči.

Šošovky slnečných okuliarov sa vyrábajú z rôznych materiálov, ktoré majú svoje špecifické vlastnosti a ponúkajú viac úrovní ochrany pred slnečným žiarením. Najbežnejšie materiály, z ktorých sa šošovky vyrábajú, sú sklo, CR-39, polykarbonát a polarizačné šošovky. Každý z týchto materiálov má svoje výhody a nevýhody a môže sa používať na rôzne účely.

  • Sklenené šošovky sa často používajú v luxusných slnečných okuliaroch, pretože poskytujú vynikajúcu optickú kvalitu. Sú veľmi odolné a odolávajú poškriabaniu, ale sú ťažšie ako iné druhy šošoviek a môžu byť nebezpečné v prípade, že sa rozbijú.
  • CR-39 je plastový materiál, ktorý sa používa na výrobu šošoviek s menšou hmotnosťou a nižšou cenu ako sklo. Sú veľmi odolné voči poškriabaniu a sú tiež ľahšie ako sklenené šošovky.
  • Polykarbonátové šošovky sú vynikajúcou voľbou pre ľudí, ktorí hľadajú šošovky, ktoré sú odolné voči poškriabaniu a zároveň ľahké ako pierko. Sú vyrobené z plastového materiálu, ktorý je takmer nezlomiteľný.
  • Polarizačné šošovky majú špeciálnu vrstvu, ktorá zabraňuje odleskom a zlepšuje kontrast a ostrosť obrazu. Sú ideálne pre ľudí, ktorí trávia veľa času na vode alebo v blízkosti povrchu, kde je veľa odleskov.
  • Fotochromatické šošovky sú unikátnym typom šošoviek, ktoré sa prispôsobujú meniacej sa intenzite svetla. Sú schopné stmavnúť v slnečnom svetle a rozjasniť sa v tme alebo v priestoroch s umelým osvetlením. To znamená, že môžu byť použité v rôznych situáciách, kedy potrebujete chrániť svoje oči pred intenzívnym slnečným žiarením, ale zároveň potrebujete jasné videnie v tme alebo v priestoroch s nedostatkom svetla.

neon pánske cyklistické okuliare

Napríklad na bicykel alebo behu, keď vychádzate z tmavého lesa na svetlo, potrebuje vaše oko istý čas na prispôsobenie sa novému prostrediu a na krátky čas nevidíte jasno. Tento čas odozvy oka dokážu minimalizovať okuliare práve s týmito polarizačnými šošovkami. Ďalšia výhoda je v tom, keď napríklad pri cyklistike nemusíte pri prechode rôznymi svetelnými podmienkami púšťať riadidla, aby ste si v tmavom prostredí dali okuliare dole z očí, ale môžete sa naplno venovať práve dobre rozbehnutému zjazdu. Všetko za vás vyriešia štýlové cyklistické okuliare s fotochromatickými šošovkami. Fotochromatické šošovky sú ideálne pre ľudí, ktorí trávia veľa času vonku, najmä ak sa pohybujú v rôznych svetelných podmienkach. Ďalšie využitie  si nájdu pri  jazde autom v rôznych častiach dňa alebo pre turistov, ktorí sa pohybujú medzi svetlými a tmavými miestami počas svojho výletu.

Fotochromatické šošovky fungujú na základe tzv. fototropického procesu, čo znamená, že sa prispôsobujú meniacemu sa svetelnému podnetu. Tento proces sa spúšťa pomocou molekúl, ktoré sa nachádzajú v šošovkách a ktoré reagujú na ultrafialové (UV) svetlo. Keď sú vystavené UV svetlu, tieto molekuly sa aktivujú a spôsobia, že sa šošovky stmavnú. Keď sa opäť dostanú do priestoru bez UV svetla, molekuly sa deaktivujú a šošovky sa vrátia do svojho pôvodného stavu.

Pri kúpe fotochromatických okuliarov si môžete vybrať z rôznych farebných tónov šošoviek, ktoré sú dostupné. Zväčša sú dostupné v odtieňoch hnedej, sivej alebo žltej. Hnedé šošovky sú ideálne pre jasné podmienky a sivé pre tmavé podmienky, zatiaľ čo žlté šošovky zlepšujú kontrast a sú ideálne pre použitie v slabo osvetlených priestoroch.

Výber správnych slnečných okuliarov môže byť pre niektorých z nás zložitý. Je dôležité vybrať si šošovky, ktoré zabezpečujú dostatočnú ochranu pred slnečným žiarením a ktoré sú pohodlné a bezpečné.

V konečnom dôsledku sú fotochromatické okuliare skvelou voľbou pre tých, ktorí potrebujú ochranu očí pred slnečným žiarením a zároveň si chcú užívať jasný obraz v rôznych svetelných podmienkach. Sú praktické, pohodlné a štýlové a zabezpečia vám, že vám vaše okuliare nebudú brániť v tom, aby ste si užívali aktivity vonku bez ohľadu na to, aké sú aktuálne svetelné podmienky.

Ak teda zvažujete kúpu slnečných okuliarov a potrebujete univerzálny pár, ktorý vám bude slúžiť po celý rok, tak fotochromatické okuliare budú skvelou voľbou. Stačí si len vybrať tie správne šošovky a rámový dizajn a môžete sa tešiť na chránené a pohodlné videnie v akejkoľvek svetelnej situácii.