Cyklistický denný tábor v Prievidzi 2021

Náš cyklistický tábor pod záštitou Chcemebike.sk sme sa rozhodli spraviť naozaj v poslednú chvíľu. Preto sme ho nazvali aj nultý ročník. Napriek tomu, že mali rodičia na prihlásenie do tábora necelý mesiac, sa nám prihlásilo viac detí ako sme čakali. Tábor sa mohol začať! 

Deň prvý

cyklistický tábor pre deti

Prvý deň tábora sme sa s deťmi poriadne zoznámili a prešli rovno ku koordinačným cvičeniam. Tieto cvičenia boli zamerané na koordináciu na bicykli počas pomalej alebo rýchlej jazdy, ale tiež v simulovanej premávke. Počas cvičení zistili aj tí najschopnejší pretekári kde majú svoje rezervy. Všetci sme si toto doobedie veľmi užili!

Po čiastočne vyčerpávajúcom doobedí sme si dali obed v Rekreačnom stredisku Púšť, ktoré sme mali ako základňu a každý deň sme sa tu stretávali aj končili. Po obede sme išli naše novonadobudnuté skúsenosti preskúšať aj v reálnej premávke. Zvolili sme trasu cez mesto, kde sme sa učili správne odbáčanie, pravidlá cestnej premávky, ale aj pohybovanie sa v pešej zóne.

Z mesta sme zamierili do lesoparku, cez ktorý sme prešli až na cyklotrasu do Nedožier, ďalej na Lazany a cez Kúty a Prievidzu sme sa vrátili naspäť na Púšť. Náš deň sme ukončili na základni spokojní a unavení. 

Deň druhý

detský tábor pre deti cez leto

Druhý deň sa niesol v znamení celodenného výletu na kúpalisko. Hneď ráno sme si síce museli poradiť s defektom, ktorý ale bol pre našich technikov zo Chcemebike.sk dvojminútová záležitosť. Po opravení defektu a prekontrolovaniu bicyklov sme sa všetci vybrali smer Chalmová.

Počasie nám už druhý deň prialo, a tak bola cesta veľmi príjemná. Cyklistický chodník do Chalmovej je veľmi pekne urobený a naše decká ho zvládli jedna radosť, dokonca sme mali možnosť na spontánne preteky alebo desiatu na vyhliadke medzi Opatovcami nad Nitrou a Novákmi.

Po príchode na kúpalisko v Chalmovej sme bezpečne pozamykali bicykle a utekali sa schladiť do bazéna. Čas na kúpalisku využil každý po svojom. Niektorí ostali oddychovať v tieni, iní sa čvachtali v bazéne a ďalší sa rozhodli zahrať si volejbal. V ten deň sme sa už nikam neponáhľali a využili naplno krásny slnečný deň.

Po olovrante sme si zbalili všetky veci, odomkli bicykle a vracali sa naspäť do základne. S animátormi sme si mysleli, že budeme musieť niektorým deckám pomáhať lebo cesta tam aj celý deň boli už aj tak dosť vyčerpávajúce. Opak bol pravdou a my sami sme mali čo robiť, aby sme s nimi držali tempo alebo sa pretekali ako o život na starej košovskej ceste. 

Deň tretí

tábor pre deti v Prievidzi

Tretieho dňa sme sa nevedeli dočkať. A to práve kvôli programu, ktorý nás čakal. Ráno sme sa ako vždy stretli na základni, z ktorej sme vyrazili do RM centra na lezeckú stenu. Počas lezeckého programu nám a deťom vysvetľovali základy správneho lezenia dvaja skúsenejší lezci, ktorí s nami boli počas celého doobedia a pomáhali deťom správne zvládnuť techniku nie len na boulderovej stene, ale aj ako si správne nasadiť sedák alebo sa uviazať na lano tak, aby sme bezpečne vedeli vyliezť aj vyššie steny alebo skaly.

Po vybláznení na lezeckej stene sme sa presunuli na základňu, kde sme si dali obed a trochu si oddýchli. Po poobedňajšom oddychu sme znova nasadli na svojich dvojkolesových tátošov a viezli sa do Downtown arény, v ktorej sme si s deťmi zahrali laser tag. Toľko radosti, koľko mali chalani keď sa mohli zahrať na malú chvíľu na vojakov a zahrať si dva tímy proti sebe sa nevidí len tak. Hrali sme rôzne scenáre a hracie módy a najťažšie bolo povedať, že sa už musíme vrátiť na základňu, pretože nás tam už čakajú rodičia. Na tento deň deti spomínali až do konca tábora. 

Deň štvrtý

tábor pre deti cez leto v Prievidzi

Štvrtý deň nás čakali workshopy a športové hry kvôli zlému počasiu, pôvodný plán bol pumptrack. Od začiatku plánovania tábora sme vedeli, že nechceme priniesť deťom len zábavu, ale aj skúsenosti do života. Preto sme vo štvrtok hneď ráno vyrazili ku nám do Chcemebike.sk, kde si mohli deti pozrieť ako vyzerá náš servis a naučiť sa veľa praktických schopností. Učili sme sa ako vymeniť reťaz, ako opraviť defekt, či ako centrovať koleso a mnoho ďalších vecí, ktoré budú vedieť využiť aj doma alebo kdekoľvek inde.

Na záver sme si dali malú súťaž o najrýchlejšieho opravára defektu. Po obede na základni sme sa odviezli do telocvične, kde sa mali k dispozícií všetky lopty, rakety, hokejky a všetky rôzne gymnastické pomôcky. Hrali sme florbal, futbal, basketbal a oddychovali na žinenkách až pokým sme sa nemuseli vrátiť naspäť na základňu, kde už čakali rodičia. 

Deň piaty

detský tábor cyklistika

Piaty deň sme mali pred sebou veľa kilometrov, veľké prevýšenie, ale aj zábavy na pumptracku. Cesta, ktorá nás čakala viedla cez Sebedražie, Cígeľ a pokračovala do Lehoty pod Vtáčnikom až do Opatoviec nad Nitrou a cez Prievidzu naspäť na základňu, kde sme si dali obed. Počas cesty sme samozrejme využili všetky cyklistické chodníky, ktoré sa dali a tak sem sa vyhli najviac frekventovaným cestám.

Obed nám dodal potrebné sily na zvládnutie cesty do Novák na Pumptrack, kde nás už čakal Filip, ktorý nám ukázal ako správne na pumptracku jazdiť a ako sa vyhnúť kolíziám. Deti sa mohli povoziť na jeho BMX, ktorá bola naozaj výnimočná a vyskúšať si aj zopár skokov. Nakoniec sme si spravili súťaž o najrýchlejšieho jazdca na pumptracku a vrátili sa naspäť na základňu. 

Deň šiesty

detský tábor na bicykli v prievidzi

Čerešničkou na torte bol deň šiesty. V ten deň sme sa už nestretli na základni, ale pred Chcemebike.sk, kde sme naložili bicykle na vozík a odviezli sa na Handlovské traily, kde nás čakal profesionálny jazdec, ktorý nás učil správnu jazdu. Kvôli zlému počasiu sme nemohli vyskúšať väčšie skoky, ale asi to bolo aj dobrd, lebo chalani boli divokí.

Správna rozcvička, kontrola a nastavenie bicykla boli prvoradé súčasti tréningu. Trénovalo sa brzdenie, klopenie, malé skoky aj slalom. Po výdatnom tréningu sme sa odviezli naspäť do Prievidze, kde nás čakal aj výdatný obed spolu s rodičmi. Lúčenie bolo ťažké, ale spomienky na krásny tábor ostanú navždy. 

A tak sme zvládli a zavŕšili náš cyklistický tábor pod záštitou Chcemebike.sk.